ABOUT

De kunstenaar Kristi Neider (Tartu, Estland, 1976) volgde de Kunstacademie in Tallinn. Zij is gespecialiseerd in de vrije kunsten en grafiek. Sinds de afgelopen 12 jaar woont en werkt zij in Groningen. De laatste vijf jaar richt zij zich op hoogdruk en varieert met linosnede.

Kristi laat zich inspireren door herinneringen, impressies, sferen, natuurverschijnselen en mensen in haar omgeving. Dit voedt weer haar bijzondere kijk op de wereld die ook gevormd is door haar land van herkomst: met veel natuur, veel innovatie en weinig mensen. Een beeld heeft meer dan één betekenis en is opgebouwd uit meerdere lagen. Haar “Memory Landscapes” zoals zij ze zelf heeft genoemd.

Elk werk dat zij maakt is voor haar iedere keer weer het enige werk dat zij ooit gemaakt heeft waarbij de ervaringen van haar andere werken wel mee worden genomen. Haar andere werken lijken dan niet te bestaan. Het proces van ontdekken, begrijpen, uitproberen en ontwikkelen begint weer van voor af aan. Het doel: het beeld in haar hoofd te laten materialiseren.

Kristi Neider | Artist

foto by Gea Schenk

Het maken van een linosnede is een langdurig proces en houdt tot het eind gefocust op het doel. Een vorm van slow art zou je kunnen zeggen. De meerdere lagen en kleuren waar het beeld uit gaat bestaan worden van te voren uitgedacht en uitgeprobeerd. De uiteindelijke schets wordt overgebracht op het linoleum en dan kan het eerste snijwerk beginnen. Het werk is gelaagd , er wordt begonnen met de lichte kleuren (een werk kan opgebouwd zijn uit bijna onbeperkt aantal druklagen) en geëindigd met de donkerste kleur en soms anders om. In het proces is er geen angst om fouten te maken, sterker nog, er moet gespeeld worden over de grens van de gemiddelde smaak, de randen van de techniek. Vertaald in elementen en kleuren die je als toeschouwer niet verwacht maar uiteindelijk wel Kristi’s beeld in haar hoofd treffend heeft vertaald. Er zit altijd iets van zoet-zure humor in haar beeld.

De manier waarop zij linosnede gebruikt wijkt af van de traditionele manier. Voortdurend opzoek naar nieuwe mogelijkheden en de grenzen van de techniek. In haar werk is vaak niet te zien dat het een linosnede betreft. Dit komt doordat zij linosnede zo snijdt zodat de afdruk ervan getekend of geschilderd lijkt. Hiermee plaats zij de linosnede onbewust op een ander niveau.

Elk nieuw werk geeft een nieuw stadium weer in haar ontwikkeling. Dit is goed te zien in deze tentoonstelling: haar werk is zeer divers maar voor degene die de lagen begint te zien in de werken, ziet dat alle werken met elkaar verbonden zijn. Van werk naar werk zie je de ontwikkeling, de experimenten, de speelse elementen en de alles verbindende spiraal die van werk naar werk gaat.

Hiermee is het beeld gevangen wat maar kort heeft bestaan. Het beeld van de omgeving; het moment van in de omgeving zijn, opgaan in de omgeving, er niets anders bestaat dan omgeving.

Kristi Neider | Artist | Favicon 114x114

© kristineider.com | art | privacy